Veškeré důležité informace
Probiotika
Ptáte se, co jsou to probiotika? Termínem probiotika se běžně rozumí znamenité mikroorganismy, která se vyskytují přímo ve střevním traktu. Zde aktivně působí zejména na omezující produkci organických kyselin, což se okamžitě promítne v prostředí trávicího ústrojí. Kde zde dochází ke značnému poklesu kyselosti, což má samozřejmě za následek úplné zastavení množícího procesu škodlivých bakterii i kvasinek. Zároveň tento pokles ph a redukce škodlivých bakterií zamezují ke vzniku rakovinotvorného bujení ve střevě. Příznivě působí i na stimulaci imunitního systému.
Říkáte si, jak asi tyto živé mikroorganismy fungují? Jde o nesnadné a neustálé soutěžení, jehož výsledkem je obsazení nějakého místečka na střevní sliznici. Kde přátelské mikroorganismy ochraňují dané místo před případným přichycením nežádoucích bakterií. Kromě toho dokážou produkovat výtečné látky s ničivými účinky.
Jedná se o bakterie z rodu Bifidobacterium, Lactobacillus a Streptococcus. Přičemž bakterie z rodu Bifidobacterium připomínají tvarem tyčinku, vzácností ovšem není ani rozštěpená forma. Zpravidla se vyskytují v lidských i zvířecích střevech. V současné době existuje hned dvacet druhů této bakterie, ale za kardinální je pokládána bakterie „Bifidobacterium bifidum“.
Bakterie z rodu Lactobacillus jsou proslulé zejména díky tomu, že perfektně rozkládají nejenom laktózu, ale i ostatní cukry na krystaly kyseliny mléčné. Nejčastěji jsou přítomny v trávící soustavě a poševní mikroflóře. Zato bakterie Streptococcus mají kokovitý tvar, pochází z čeledi Streptococcaceae. Navíc vynikají vskutku typickým řetízkovým uspořádáním. K těmto bakteriím patří i Streptococcus faecalis, který je nedílnou součástí běžné střevní flóry. Bohužel v řadě případů u lidí vyvolává onemocnění močových cest, otravu krve, popřípadě i zánět srdeční nitroblány.
Informace o probiotikách
Probiotika jsou běžně obsaženy v široké řadě potravinářských produktů, jako jsou například mléčné výrobky. K těm nejtypičtějším patří kefíry, jogurty, acidofilní mléka, zakysané podmáslí, kyšky atd., které kromě důležitých látek v podobě vápníku, fosforu a různých vitamínů disponují také fantastickými živými kulturami, jenž udržují rovnovážný stav střevní mikroflóry.
Například v jogurtovém mléku se nachází tradiční protosymbiotická směs bakterií, zatímco v acidofilním mléku se objevuje mimo bakterie Lactobacilus acidophilus také další důležité kultury.
Na trhu ovšem nechybí ani kysané mléčné výrobky s bifidokulturou. Právě do těchto znamenitých výroků se přidává také příznivá probiotická bakterie.
Mezi vynikající potraviny s určitou koncentrací probiotických látek se řadí také kvalitní tvrdé sýry a kysané zelí.
V různých lékárnách či online prodejnách není dnes problém sehnat probiotika v podobě doplňků stravy. Při výběru těchto preparátů by si lidé měli dát velký pozor, aby koupili ten správný probiotický přípravek. Neboť existuje velké množství doplňků s probiotickými látkami, které nejsou tak spolehlivé a dostatečně účinné. Nejlépe když lidé zamíří do kamenných lékáren, kde jim poradí zkušení odbornici. Pakliže lidé jsou pracovně zaneprázdněni a nemají čas na návštěvu lékárny, měli by si zjistit na internetu podrobnější informace o výrobci a preparátu. Zda dotyčný produkt obsahuje dostatečné množství prověřeného příznivého bakteriálního kmenu. Zdali kromě probiotik disponuje vitamíny skupiny B a K, vzácnosti ovšem nejsou ani aminokyseliny a jiné významné látky. Zda tyto probiotické doplňky odolávají kupříkladu kyselinám a žluči. Zda jsou pro lidské zdraví bezpečné. Zda prošly atesty.
V nabídce doplňků stravy lze sehnat jak tradiční probiotika v tabletách a kapslích, tak i produkty v podobě sirupu.