Veškeré důležité informace
Potraviny s probiotickými kulturami
Actimel
Obsahuje 2 tradiční jogurtové kultury:
- Lactobacillus bulgaricus
- Streptococcus thermophilus
Navíc zastoupena kultura:
- L. casei Defensis
V jedné lahvičce Actimelu se nachází 10 miliard těchto kultur.
Běžné jogurty
Obsahují:
- Lactobacillus bulgaricus
- Streptococcus thermophilus
V současné době se přidávají bifidobakterie nebo laktobacily.
Množství a druh mikroorganismů obsažené v mléčných výrobcích vymezuje Vyhláška č. 77/2003 Sb.(57):
Druh výrobku |
Použité mikroorganismy |
Mléčná mikroflóra |
Acidofilní mléko |
Lactobacillus acidopohillus a další mezofilní, příp. Termofilní kultury bakterií mléčného kvašení |
106 |
Jogurty |
Prosymbiotická směs Streptococcus salivarius subsp. termophilus a Lactobacillus delbrueckii subsp. Bulgaricus |
107 |
Kefír |
Zákys připravený z kefírových zrn, jehož mikroflóra se skládá z kvasinek zkvašujících laktózu Kluyveromyces marxanus a i nezkvašující laktózu Sacharomyces unisporus, Sacharomyces unisporus, Sacharomyces exignus a dále Leuconostoc, Lactococcus a Aerobacter |
Bakterie mléčeného kvašení 106 a kvasinky 104 |
„Těmto výrobkům jsou připisovány nejvýraznější pozitivní účinky na lidský organismus. Je však třeba vzít v úvahu, že počet těchto mikroorganismů se může v průběhu skladování snižovat, když jsou například nesprávně uloženy.“ Mnohé zahraniční spotřebitelské testy prokázaly, že množství těchto mikroorganismů je ke konci záruční doby nízké.
Jogurty obsahují živé bakterie. Preventivně pro podporu trávení lze užívat, ale při zhoršení (např. nemoc, antibiotika…) lze užívat dál, ale není dostatečný účinek. Zároveň s blížícím se datem spotřeby, je obsah bakterií velmi snížen z původních hodnot.